Investitiile in aur – avantaje si dezavantaje
Atunci cand vine vorba de investitii este bine sa stim faptul ca alaturi de celelalte metale pretioase, aurul reprezinta o optiune foarte buna de investitie atat pentru investitorii experimentati cat si pentru incepatori.
Desi investitia in aur este considerata sigura, aceasta nu este total lipsita de riscuri. Gradul de risc depinde de modul in care fondurile personale sunt investite.
Fondurile care sunt utilizate pentru cumpararea de actiuni intr-o companie minieră de aur, de exemplu, vor avea în general un risc substantial mai mare, in comparatie cu fondurile banesti utilizate pentru achizitia de lingouri de aur.
Avantajele investitiei in aur:
Stabilitate – de-a lungul timpului aurul si-a pastrat puterea de cumparare si este considerat drept un instrumental incontestabil de protectie impotriva inflatiei. Aurul este durabil si tangibil, valoarea sa fiind incontestabila in comparatie cu banii din hartie de exemplu.
Lichiditate – aurul este o moneda internationala care poate fi vandut oriunde si in orice moment.
Activ de rezerva – atat bancile cat si natiunile au incredere si isi sporesc rezervele de aur. In acest moment specialistii recomanda ca un procent de cel putin 10 % din portofoliliu investitional pe termen lung sa fie in metale pretioase.
Diversificare – ca investitie de sine statatoare, aurul prezinta un grad de risc alaturi de investitiile conventionale (actiuni, obligatiuni, etc). Aurul reduce insa riscul, pentru ca acesta are corelare inversa cu investiile de pe piata de capital.
Dezavantajele investitiei in aur:
Lipsa unor randamente concrete – investitia in aur nu aduce nici dividende si nici dobanda frecventa. In acest caz, investitorii pot culege roadele investitiei doar daca aurul este vandut la un pret mai bun decat cel cu care a fost achizitionat.
Natura speculativa – este aproape imposibil de anticipat pretul concret al aurului in viitor. Piata aurului este dependenta atat de cerere si oferta cat si de politicile macroeconomice ale lumii.