Curiozitati despre Aur

Inca din cele mai vechi timpuri, aurul s-a dovedit a fi cea mai sigura investitie, fiind foarte cautat.

Valoarea lui nu se pierde in timp, tocmai de aceea in fiecare epoca, in fiecare cultura, aurul a insemnat foarte mult. 
Utilizarea aurului dateaza inca din timpuri preistorice, fiind considerat un metal pretios. Chiar si in vremurile noastre, oamenii bogati si o multime de tari, isi tin averile in lingouri de aur sau bijuterii. 
Mai jos va prezentam o serie de curiozitati mai putin cunoscute despre Aur:
1. Cel mai greu lingou de aur din lume cantareste 250kg. 
2. S-a descoperit ca exista aur pe toate continentele pamantului. 
3. Corpul uman contine aur. Orice persoană are aproximativ 0.2 miligrame de aur in corp, majoritatea regasindu-se in sange.
4. Atat aurul cat si argintul, sunt doua metale comestibile. Acestea nu ar avea efecte adverse asupra sanatatii, ba chiar ar oferii beneficii precum revigorarea sau incetinirea imbatranirii corpului.  
5. Conform oamenilor de stiinta, cutremurele si eruptiile vulcanice pot fi o sursa buna de producere a minereului de aur.
6. Se gaseste mai mult aur intr-o tona de computere sau telefoane decat in 17 tone de minereu de aur. 
7. Medaliile olimpice contin doar 1,34% aur (aproximativ 6 grame). Doar cele de la Olimpiada din 1912 de la Stockholm au fost create in totalitate din aur. 
8. Oamenii de stiinta considera ca Soarele contine cantitati uriase de aur. 
9. Caratele sunt de 10, 12, 14, 18, 22 sau 24 si cu cat valoarea este mai mare, cu atat puritatea aurului creste. 
10. Aurul de 24 de carate, are un punct de topire de 1063 grade Celsius.
11. In centrul Pamantului, se gaseste atat de mult aur, incat ar putea fi acoperita toata suprafata planetei cu jumatate de metru de aur. 
12. Peste 75% din aurul care se afla in circulatie, a fost extras incepand cu anul 1910. 
13. Aurul si Cuprul sunt primele metale descoperite de omenire. Acest lucru s-a intamplat in urma cu aproximativ 7000 de ani. 
14. Aurul pur este atat de moale incat poate fi indoit cu mana libera. 
15. Regele Cresus al Lidiei (regat aflat in vestul Asiei Mici) a creat primele monede de aur pur in anul 540 i.Hr
16. In 1934, cand Franklin Roosvelt a marit pretul aurului in mod voit, de la 20,67$ la 35$, pretul dolarului a pierdut 40% din valoarea sa. 
17. Aurul este atat de rar, incat omenirea extrage mai mult fier intr-o ora decat a extras aur de la inceputul istoriei scrise. 18. In secolul al XIV-lea, aurul topit era folosit drept tratament impotriva ciumei bubonice. 
19. Aproximativ tot aurul care se gaseste pe Terra, provine din meteoritii cazuti pe planeta acum 200 de milioane de ani.
20. Aurul este extrem de ductil. O singură uncie de aur (aproximativ 28 de grame) poate fi întinsă într-un fir de aur lung de 8 kilometri. Firele de aur pot fi folosite și ca fire de broderie.