Despre Paladium

Bijuteriile din paladiu sunt considerate la moda, în ceea ce priveşte accesoriile. Acest metal fiind mai strălucitor decât argintul şi mult mai ieftin decât aurul.


Dacă nu lucraţi în domeniul chimiei sau nu sunteţi pasionat de această ştiinţă, probabil că nici măcar nu aţi auzit de paladiu, un metal care până recent era aproape exclusiv de uz industrial. Potrivit definiţiei, paladiul este un metal alb-argintiu, ductil şi maleabil, care face parte din „familia“ platinei şi este întrebuințat drept catalizator în industria chimică și folosit sub formă de aliaje.


Cea mai mare parte din cele aproximativ 3-400 de tone de paladiu produse anual – în special în Africa de Sud, Rusia şi America de Nord – este folosită în industria constructoare de masini.


Acest metal se regăseşte şi în componentele dispozitivelor electronice, respectiv telefoane mobile, televizoare cu ecran plat şi computere. În ultimii ani, paladiul a devenit din ce în ce mai căutat de catre producătorii de bijuterii, în special datorită faptului că este mult mai rentabil decât celelalte metale preţioase. Preţul aurului a crescut atât de mult în ultimul timp încât cel de 18 carate este mai scump decat platina. Prin urmare, cererea de bijuterii făcute din «înlocuitori» a crescut simţitor, paladiul fiind cel mai căutat.


Tendinţa este confirmată de cele mai mari case de bijuterii din lume, ai căror reprezentanţi deseori le prezintă paladiul clienţilor care nu sunt dispuşi sau nu au posibilitatea să plătească preţuri pentru bijuterii din platină sau aur. 
Nu se poate spune totuşi că paladiul este un metal ieftin. Începând cu anul 2010, paladiul a devenit al patrulea metal preţios recunoscut la scară mondială, alături de aur, argint şi platină.