Despre trecutul unui metalul preţios.

A stins şi a declanşat conflicte. A fost motiv de crimă şi de răzbunare. A ţinut în viaţă monarhii şi imperii. A fost mirajul care i-a mânat pe exploratori către noi continente. Aurul. Un simbol omniprezent în istoria umanităţii, o modalitate de conservarea a valorii sau una de schimb, un metal preţios care şi-a schimbat semnificaţiile de la o perioadă de la alta şi de la o regiune la alta.

La începutul acestui mileniu, preţul aurului a scăzut dramatic. Băncile centrale din Statele Unite şi Europa şi-au redus rezervele, iar unii analişti spuneau că aurul este pe cale de a deveni o marfă. Scumpă, dar o marfă ca oricare alta. Îşi pierde aurul strălucirea în epoca modernă?

A început Febra Aurului! California anilor 1850 a fost însă cu siguranţa unul dintre momentele ei de apogeu. Sute de mii de imigranţi din toate părţile lumii au luat cu asalt continentul american în speranţa îmbogăţirii rapide. Pământul a fost cernut chiar şi cu mâinile goale în căutarea prafului magic cel care poate să schimbe radical viaţa unui om. Totuşi, e impropriu spus însă că Febra Aurului a început atunci. Ea a existat dintotdeauna. Aurul în istoria omenirii Aurul a fost un element omniprezent în întreaga istorie a umanităţii, a fost timp de secole principalul mijloc de schimb, generator de pasiuni şi conflicte, o obsesie cotidiană pentru milioane de oameni. Urmele aurului datează de nu mai puţin de 40 de mii de ani, însă se pare că a fost folosit pentru prima dată ca monedă de schimb în vestul Turciei, în jurul anului 700 înainte de Hristos. La început aurul era atât de rar şi atât de preţuit încât era considerat un material divin, interzis claselor inferioare. Setea de … cunoştere.